Гледайте нощен старт на SpaceX Falcon Heavy 24 юни

Анимация на стартиране на мисия и сателитна доставка, чрез SpaceX

Ракета SpaceX Falcon Heavy е планирана за изстрел в нощта на понеделник, 24 юни 2019 г., от космическия център на Кенеди във Флорида. Това е третото изстрелване и първото изстрелване през нощта, за Falcon Heavy, което SpaceX нарича „най-мощната ракета, използвана днес.” Прозорецът за изстрелване на Falcon Heavy се отваря в 23:30 EDT на 24 юни (03:30 UTC на 25 юни; преведете UTC във вашето време) с четиричасов прозорец в случай на забавяне. Стартът ще излъчи по телевизията НАСА, като покритието започва в 23:00 EDT (03:00 UTC на 25 юни). Има и технически предварителен инструктаж на тази връзка също на обяд EDT (16:00 UTC) на 23 юни.

SpaceX и Министерството на отбраната на САЩ ще изстрелят две дузини спътници в космоса по време на този полет Falcon Heavy. Основателят на SpaceX Елон Мъск туитира, че това ще бъде „най-трудното изстрелване на SpaceX досега“, тъй като ракетата трябва да пусне 24-те спътника в три различни орбити.

Мисията се нарича Space Test Program-2 (STP-2). Сред 24-те спътника на борда на ракетата са мисии на НАСА за тестване на работата на нетоксично гориво за космически кораби и усъвършенстван атомен часовник за подобряване на навигацията на космически кораби.

В допълнение, ракетата ще носи 152 метални капсули, пълни с човешки пепел, подредени от компания, наречена Celestis Memorial Spaceflight, която зарежда над 5000 долара, за да хвърли в орбита 1 грам „участник”.

Ракетата ще носи и Lightsail 2, тестова мисия за слънчеви платна - малко космически кораб, буквално задвижван от слънчеви лъчи - популяризиран от научната звезда Бил Най.

Гледайте старта на 24 юни онлайн чрез NASALive тук

Стартът на демонстрация SpaceX Falcon Heavy през февруари 2018 г. Стартирането на понеделник ще бъде нощен старт. Изображение чрез НАСА

Долен ред: Ракетата SpaceX Falcon Heavy, носеща 24 спътника, ще изстреля на 24 юни 2019 г.

Чрез НАСА