Скитащите се жени дават на еленците приплъзване

Ожесточените битки на ездата с рутинг може да са най-известните символи на мъжете, състезаващи се над женски в животинското царство. Но се оказва, че еленците нямат нещата по свой начин.

Кредит за снимка: paulmcdee

Те могат да поставят живота си на линия, за да спечелят и държат на собствения си изключителен "харем" на жени, но тези жени не е задължително да останат поставени.

Всъщност те често се скитат и се чифтосват с друг ухажор, според нов доклад по поведенческа екология от учени от университетите в Единбург и Кеймбридж и от института на Джеймс Хътън.

Дългосрочно проучване на елените от остров Рум показва, че 43% от женските се преместват в нов харем по време на краткия си период на плодородие, а 64 на сто от тях са изминали значително разстояние, за да го направят - някои толкова като четири километра.

Кредит за снимка: Peter Trimming

Около 45 на сто от тези т. Нар. „Екскурзии с колело“ завършват в женската, импрегнирана от мъжа, в чийто харем е преместена. Това не е просто разходка за забавление от него; пътуванията им имат важни последици, заради които мъжете трябва да предадат своите гени. Д-р Кейти Стоуфер от Университета в Единбург е водещ автор на статията. Тя каза:

Беше изключително изненадващо, когато разбрахме колко често е това поведение - предположихме, че само няколко жени правят екскурзии, но се оказва, че са почти половината от тях. И те се отдалечават на много значителни разстояния - през останалото време те се придържат плътно до домашните си обхвати, така че да се намерят някои от тях на четири километра е много необичайно.

И все пак изследователите все още не са сигурни защо женските правят това. Техният анализ показва, че изглежда не пътуват да се чифтосват с предпочитан мъж. Те не са по-склонни да се преместват да се чифтосват с по-възрастни мъже, или с мъже с по-големи хареми, или дори с мъже, които са по-малко свързани с тях - ако доказателствата са го подкрепили, последната хипотеза може би предполага, че екскурзиите им са усилия за избягване на риска от инбридинг.

Стофер казва, че са необходими още изследвания, за да се установи какво точно жените се измъкват от това поведение - извършването на дълги пътувания в чужбина струва много енергия, така че вероятно жените получават някаква полза или те не биха го направили. Фактът, че те ходят само на тези екскурзии по време на кратките си възможности за чифтосване, силно подсказва, че те са свързани с чифтосването, а не с храната, условията на околната среда или други по-общи фактори.

Тя предполага, че две възможни идеи са скитащите жени да реагират на прекомерен тормоз в първоначалната си група и да търсят мъж, който може да осигури по-добра защита от нежелания напредък, или за мъж, с когото са се читали в предишни години.

Първата възможност предполага, че е по-вероятно женските да се преместят в харемите на по-големи мъжки с по-впечатляващи рога, тъй като тези характеристики помагат на мъжете да спечелят битки и така да подобрят шансовете си да защитят женските си срещу важни съперници. Тези мъже също вероятно ще имат по-големи хареми, така че, ако тази хипотеза е вярна, може да се очаква, че изследването ще покаже, че жените са по-склонни да се преместят в такива по-големи групи, които не са го направили.

Втората възможност също повдига допълнителни въпроси - защо една женска би искала да се чифтосва многократно с един и същ мъж, ако не е по-впечатляващ екземпляр по някакъв забележим начин?

„Екскурзиите“ продължават само за 24-часов период „еструс“, през който са плодородни. Елен може да се опита да спре член на своя харем да се отклони през този период, но той не може да я спре, ако тя е решена - и във всеки случай тя често ще чака, докато той се бори със съперник и се изплъзне, докато той се разсее.

Проучването се основава на данни, събрани в продължение на 34 години от внимателно наблюдение на дивите червени елени, които живеят на остров Рум, край западния бряг на Шотландия. Елените не се избиват в района на проучването, но иначе са идентични с елените в континенталната част, така че вероятно този вид се среща в цяла Великобритания.

Това изследване ще помогне да се осветят сложността на поведението на чифтосване на животните и на понякога противоположните стратегии, които мъжете и жените приемат, за да получат превес.