1-2 март е 1-во пълнолуние този месец

Изображение отгоре: 1 януари 2018 г., почти пълнолуние в Плоещ, Румъния чрез Steliana Cristina Voicu.

Първата от две пълни луни от март 2018 г. пада в нощта на 1-2 март 2018 г. Втората пълна луна от този календарен месец ще се случи на 31 март 2018 г. По популярно признание, втората от две пълни луни, които се появяват в една календарен месец е Синя Луна.

Без значение къде живеете по целия свят, винаги можете да очаквате да видите пълнолуние, което свети през нощта от здрач до зори. Тъй като Луната остава повече или по-малко срещу слънцето през цялата нощ тази вечер, потърсете Луната да изгрее на изток около залез, изкачете се най-високо за нощта около полунощ и залязвайте на запад около изгрев.

Казва се, че Луната е точно пълна в точния момент, че е срещу слънцето в еклиптична или небесна дължина. Този миг на пълна луна идва на 2 март 2018 г. в 00:51 Универсално време.

За Северна Америка и Хаваите това означава, че тази вечер луната се превръща точно в пълнота - на 1 март 2018 г. - в 8:51 ч. AST, 19:51 EST, 18:51 CST, 17:51 MST, 4:51 pm PST, 15:51 AKST и 14:51 HST.

И за Северното, и за Южното полукълбо първото пълнолуние на март 2018 г. представя третата от трите пълни луни, настъпили между слънцестоенето през декември 2017 г. и равноденствието през март 2018 г.

За Северното полукълбо първото пълнолуние на март показва последното пълнолуние на зимата; за Южното полукълбо е последното пълнолуние на лятото.

От друга страна, втората от тези две март 2018 пълни луни ще въведе първата пълна лунна пролет за Северното полукълбо. В Южното полукълбо тази Синя Луна на 31 март 2018 г. ще бъде първата пълна луна на есента.

В повечето години християнският празник на Великден се случва в първата неделя след първата пълна луна на извор в Северно полукълбо. Със сигурност, Великден ще дойде в неделя, 1 април 2018 г., деня след пълнолунието в събота, 31 март 2018 г.

За Южното полукълбо Синята Луна - втората пълна луна на март 2018 г. - също ще бъде тяхната Реколта Луна, най-близката до пълно есенно равноденствие.

Долен ред: Където и да сте в тази нощ - нощта на 1-2 март 2018 г. - насладете се на първото от две март 2018 г. пълни луни и последното пълнолуние на сезона.