Последно пълнолуние на сезона този уикенд

Жан-Батист Фелдман: Пълнолуние в неделя. 75-ия ден в годината, пълната луна настъпи в 17:10, докато естественият ни спътник беше точно на 395635 км от нас. Тази пълна луна на месец март също се нарича пълна Луна Гарван или Сап.

Тази вечер - 11 март 2017 г. - Луната е почти, но не съвсем пълна. Това ще бъде третото пълнолуние на 2017 г. и последното пълнолуние на този сезон. За нас в Северна Америка (с изключение на Аляска) Луната ще се завърти пълна през сутрешните светлинни часове на 12 март, когато пълната луна е под нашия хоризонт. Въпреки това, тази нощ луната ще изглежда изобилна, докато свети през нощта от залеза до залеза.

Ние в Северна Америка наричаме Март пълнолуние Червената Луна, Вълната Луна или Сап Луната. Кликнете тук за имена на пълнолуние в Южното полукълбо. Тъй като тази предстояща пълна луна е последната пълна луна от зимния сезон за нас в Северното полукълбо, в християнския богослужебен календар е известна и като Постната луна.

Снощната луна - 10 март 2017 г. - изгрява над връх Аскутни, Върмонт. Снимка от Рей Мандра.

За всички нас тази пълна луна е и най-близката до равноденствието на 20 март. Това ще бъде пролетното равноденствие на Северното полукълбо; ако обаче сте в Южното полукълбо, това е есенното ви равноденствие и по този начин тази пълна луна е вашата реколта Луна.

Без значение къде се намирате на Земята, тази нощ пълнолунието ще изгрее на изток около залез, ще се изкачи най-високо за нощта около полунощ и ще залезе на запад около изгрев.

И - без значение от вашето местоположение - тази нощ пълнолунието ще се появи кръгло и пълно за окото през цялата нощ.

Снощната луна - 10 март 2017 г. - от нашия приятел Патрик Касаерт от La Lune The Moon.

Астрономически обаче, Луната е пълна само за ясно определен момент, когато е на слънцето на небето на Земята (на 180 o от слънцето в еклиптична дължина). Луната достига гребена на своята пълна фаза в неделя, 12 март, в 14:54 часа по универсално време.

В часови зони в Северна Америка, това означава, че пълнолунието пада на 12 март, в 11:54 ч. ADT, 10:54 ч. EDT, 9:54 ч. CDT, 8:54 ч. MDT, 7:54 ч. PDT и 6: 54 ч. AKDT (лятно часово време в Аляска).

Така че луната в неделя вечер - макар всъщност да намалява за нас в Америка - също ще изглежда пълна!