31 януари е 1-ви от 2 сини луни през 2018 година

Търсите информация за 31 януари 2018 г., лунно затъмнение? Натисни тук

Сините луни всъщност не изглеждат сини на цвят. Грег Хоган в Катлийн, Джорджия, създаде съставното изображение на върха на Синя Луна (синя само в името!) На 31 юли 2015 г. Той написа:

Забавлявайки се с идеята за синя луна ...... Съчетах едно и също изображение два пъти едно със син оттенък и едно нормално. :)

Тази година, 2018 г., имаме два месеца (януари и март) със Blue Moons. Те са Сини Луни според месечното определение на термина: втората от две пълни луни, които попадат в рамките на един календарен месец. Първата Синя Луна идва на 31 януари 2018 г., а втората - на 31 март 2018 г. Междувременно месец февруари 2018 г. изобщо няма пълнолуние.

Точният момент на Синята луна на 31 януари е 13:27 UTC. Въпреки че пълната луна се случва в същия миг по целия свят, часът се различава в зависимост от часовата зона. В часови зони в Северна Америка и в САЩ, това поставя времето на Синя Луна на 31 януари в:

9:27 ч. AST
8:27 ч. EST
7:27 ч. CST
6:27 ч. MST
5:27 ч. PST
4:27 ч. AKST
3:27 ч. HST

31 януари 2018 г., Синя Луна ще претърпи затъмнение. Но - до момента, когато прочетете този пост - момента на пълнолуние и пълното затъмнение на Луната може би вече са минали. За повече информация за затъмнението се върнете към вчерашния пост на небето.

От Америка, луната, която виждаме вечерта на 31 януари, всъщност е намаляваща гъвкава луна, въпреки че вероятно ще изглежда много пълна за окото. Тази ярка звезда близо до луната на 31 януари е Регулус, съзвездието Лев Лъв единствената звезда от 1-ва степен.

Луната постоянно се движи на изток пред фоновите звезди. Ще премине покрай звездата Регулус - най-ярката звезда в Лъв Лъв - за следващите няколко вечери. Зелената линия изобразява еклиптиката - орбиталната равнина на Земята, проектирана върху съзвездията на зодиака.

Колко често имаме Синя Луна? Ако определяте Синята Луна като втората пълна луна на календарен месец, отговорът обикновено е веднъж на няколко години.

Но - както е през 2018 г. - колко често имаме две Сини Луни за една година? За отговор трябва да потърсите концепция от астрономията и календара, в това, което се нарича Метонически цикъл. Метоничният цикъл е период от 19 календарни години (235 лунни месеца), след който новите и пълни луни се пренареждат на или близо до същите дати на годината.

Следователно, 19 години от сега, през 2037 г., ние отново ще имаме още една Синя Луна през януари и март.

Има 235 пълни луни (235 лунни месеца), но само 228 календарни месеца в 19-годишния цикъл на метоника. Тъй като броят на пълните луни надвишава броя на календарните месеци, това означава, че най-малко седем от тези 228 календарни месеца трябва да съдържат две пълни луни (235 228 = 7 допълнителни пълни луни) .

Ако обаче февруари в рамките на този 19-годишен период изобщо няма пълнолуние - какъвто е случаят през февруари 2018 г. (и февруари 2037 г.) - е възможно допълнителна осма пълна луна да попадне в обиколката на друг календарен месец. Ето защо 2018 година (и 2037 г.) имат две „Сини луни“ - през януари и март.

Нека да разгледаме 8-те месеца на „Синя луна“ в предстоящия 19-годишен цикъл на метоника:

1. 31 март 2018г
2. 31 октомври 2020 г.
3. 31 август 2023г
4. 31 май 2026 г.
5. 31 декември 2028г
6. 30 септември 2031г
7. 31 юли 2034г
8. 31 януари 2037г

Нещо повече, 19-годишният цикъл на метоните ни уверява, че седем от 19 години също ще имат сезонна Синя Луна - трета от четири пълни луни, които ще се появят в един сезон. Сезонът се определя като период от време между слънцестоене и равноденствие - или обратното. Последната Синя Луна според сезонното определение се случи на 21 май 2016 г. Следващите седем сезонни Сини луни в 19-годишния цикъл на метониката:

1. 18 май 2019 г.
2. 22 август 2021г
3. 19 август 2024г
4. 20 май 2027 г.
5. 24 август 2029г
6. 21 август 2032г
7. 22 май 2035г

Накратко, ние имаме месечна Синя Луна, когато имаме 13 пълни луни за една календарна година, и сезонна Синя Луна, когато имаме 13 пълни луни между поредните декемврийски слънчеви лъчи.

Тази година, 2018 г., имаме две сини луни, защото има 13 пълни луни - плюс февруари без пълнолуние. В редки случаи е възможно за една година само с 12 пълни луни да има една Синя Луна - ако февруари изобщо няма пълна луна (пример: 2067).

Фази на луната: 2001 до 2100 (универсално време)

Solstices and Equinoxes: 2001 до 2100 (универсално време)

Долен ред: Втората от две пълни луни през януари 2018 г. пада днес, на 31 януари 2018 г. По популярно признание, втората пълна луна, която се появява в един календарен месец, е известна като Синя Луна. Благодарение на това, което се нарича Метонически цикъл, 19 години от сега, през 2037 г., отново ще имаме Сини луни през януари и март.

Дарете: Вашата подкрепа означава света за нас