Пълна ягодова луна и Сатурн на 27 и 28 юни

На 27 и 28 юни 2018 г. намерете пълната луна - наречена Розова Луна, Цветна Луна или Ягода Луна и Дъбовата Луна, Студена Луна или Луна на дългата нощ от Южното полукълбо - и погледнете в отблясъците на Луната за звезда като точка, Тази точка е планета, Сатурн.

След това, както показва диаграмата отгоре, ще искате да продължите да гледате. Преди края на юни, намаляващата гъвкава луна ще се сдвои с червената планета Марс, която сега е драматично ярка в небето ни и ще се насочи към най-близката и най-ярката си от 2003 г. насам.

Тъй като нашата Земя се обръща под небето в тези юнски нощи, пълната луна на този месец и Сатурн ще се движат на запад през вашето небе. Както се вижда от цялата Земя, двамата ще се изкачат най-високо за нощта около полунощ и ще седнат ниско на запад в зори на 28 и 29 юни.

Разбира се, Луната и Сатурн седяха ниско на запад призори на 27 юни също, но те бяха по-далече. Елиът Херман ги хвана в Тусон, настъпила зората на Аризона. Благодаря ти, Елиът! Между другото, луна ниско на хоризонта изглежда червеникава по същата причина, както и слънцето ... защото тогава виждате Луната през по-голяма от обичайната дебелина на земната атмосфера.

Това е най-доброто време за 2018 г. да надникнете към пръстените на Сатурн с телескоп. Вижте тези препоръчани места за звезди и този списък с летни звездни партита. Тази снимка е направена по времето на опозицията на Сатурн за 2017 г. от Джеймс Мартин. Гледате ли скоро пръстените на Сатурн? Прочетете ме 1-ви.

Луната завива точно на 28 юни 2018 г. в 04:53 Универсално координирано време (UTC). Луната достига пълната си фаза по-малко от един ден (около 16 часа), след като Сатурн достига до опозиция, отбелязвайки средата на най-доброто време на годината, за да видите пръстеновидната планета. Тази година през 2018 г. Сатурн достига до опозиция на 27 юни, в 13:00 Всеобщо координирано време (UTC), а Луната се запълва около 16 часа по-късно, на 29 юни, в 4:53 UTC. Тъй като опозицията на Сатурн и пълнолунието се случват в непосредствена близост през 2018 г., нощта на 27-28 юни разполага с Луната и Сатурн заедно през цялата нощ.

J rgen Andersson от Swedish Landscape & Nature Photos засне този спокоен образ на почти пълната луна в Голямото езеро, Storsj n, Швеция, на 25 юни 2018 г.

Въпреки че пълната луна се появява в същия миг по целия свят, отчитането на часовника варира според часовата зона. 28 юни в 4:53 UTC се превежда на 28 юни в 12:53 ч. Източно дневно време (EDT). Така във всички часови зони на САЩ на запад от EDT, Луната се превръща точно в сряда, 27 юни, в 23:53 CDT, 22:53 MDT, 21:53 PDT, 20:53 AKDT ( Аляска през лятното часово време) и 18:53 HST (хавайско стандартно време). Преведете 28 юни в 4:53 UTC по вашето време.

Така че датата на пълнолунието през юни 2018 г. зависи от вашата часова зона. От по-голямата част от съседни САЩ Луната се превръща в пълна вечер на 27 юни. От Португалия и западните части на Африка моментът на пълнолуние настъпва преди изгрев на 28 юни. За Азия, Индонезия, Австралия, Нова Зеландия и в по-голямата част от Европа, Луната се превръща пълноценна през дневните часове на 28 юни, по това време Слънцето е над хоризонта и Луната е под него. Вижте картата на света по-долу.

Изображение чрез американската военноморска обсерватория. Дневна и нощна страна на Земята в момента на пълнолунието през юни 2018 г. (28 юни 2018 г. в 4:53 универсално време). Линията на сенките вляво изобразява залез 27 юни, а линията на сянка вдясно представлява изгрев на 28 юни.

Долна линия: Сатурн е светлият обект близо до пълнолунието на 27 и 28 юни 2018 г.

Планисферата е практически незаменим инструмент за начинаещи звезди. Поръчайте своя планесфера EarthSky от нашия магазин.

Помогнете на EarthSky да продължи! Моля, дарете каквото можете за нашата годишна кампания за финансиране на множеството.