Пълна реколта Луна 24-25 септември

Отгоре: Луната на реколтата през 2017 г. чрез нашия приятел Стив Скълън Фотография в Холмдел, Ню Джърси.

Пълнолунието пада на 24 септември 2018 г. за нас в Америка, а на 25 септември за голяма част от останалия свят (повече за точните времена по-долу). Това е първата есенна пълна луна за Северното полукълбо и първата пълна пролетна луна за Южното полукълбо. Това е най-близкото пълнолуние до септемврийското равноденствие. Това го прави реколтата на Луната на Северното полукълбо!

Без значение къде живеете в световен мащаб, Луната ще ви се появи доста пълна и на 24 и 25 септември, осветявайки нощта от здрач до зори.

Точното време на пълнолуние идва за всички нас в един и същи миг по целия свят, но часовниците ни се четат по различен начин по часовата зона.

Лунната реколта на 2017 г. изгрява над централния каскаден диапазон на запад в САЩ, чрез Гари Пелц.

Гребена на пълната фаза на Луната е на 25 септември 2018 г. в 2:52 UTC; преведете UTC във вашето време. За континенталната част на Съединените щати това е 24 септември в 22:52 EDT, 21:52 CDT, 20:52 MDT, 19:52 PDT, 18:52 AKDT (Аляска през лятото) и 16:52 HST (Хавайско стандартно време).

Карта на света на страните на деня и нощите на Земята в точния момент на пълната луна (25 септември 2018 г. в 02:52 UTC) чрез Военноморската обсерватория на САЩ. Линията на сенките вляво изобразява залез на 24 септември. Линията на сенките вдясно изобразява изгрев на 25 септември.

В близост до пълнолуние луната остава повече или по-малко срещу слънцето през цялата нощ. Пълнолуние (или почти пълнолуние) изгрява на изток около залез, изкачва се най-високо за нощта около полунощ и залязва на запад около изгрев.

В това отношение пълнолунието показва същата характеристика както в Северното, така и в Южното полукълбо.

И все пак това най-близко пълнолуние до септемврийското равноденствие показва специални характеристики както за Северното, така и за Южното полукълбо, свързани с времето на изгрева на Луната и мястото на изгрева на Луната по източния Ви хоризонт.

Грег Редферн хвана лунна корона около пълната реколта Луна през 2017 година.

Средно луната изгрява с 50 минути по-късно всеки ден. За нас в Северното полукълбо лунните изгреви след септемврийската пълна луна показват минимално време на закъснение. От 40 градуса на север (Денвър, Колорадо или Филаделфия, Пенсилвания), Луната се издига около 30 (вместо 50) минути по-късно всеки ден. От Анкоридж, Аляска (точно на север от 60 градуса северна ширина), Луната изгрява само 10 минути по-късно всеки ден.

Колкото по-голяма е географската ширина, толкова по-голям е ефектът на реколтата на Луната - ефектът на няма голямо закъснение между залез и изгрев на луната - в сезона на намаляващата дневна светлина.

В южните ширини в Южното полукълбо, където сега е пролетта, ефектът е обратен. През пролетта Луната изгрява повече от 50 минути по-късно вечерта след септемврийската пълна луна.

Искате ли да знаете кога луната изгрява през следващите няколко дни във вашата част на света? Кликнете тук и не забравяйте да проверите лунните фази и полетата за изгрев и луна .

В началото на есента, по залез слънце, ъгълът на еклиптиката - годишната пътека на слънцето или месечният път на Луната пред съзвездията на зодиака - прави тесен ъгъл с хоризонта. Изображение чрез classicalastronomy.com.

Но споменахме втори ефект, заедно с времето на изгрева. Става дума за мястото на изгрева на луната на източния ви хоризонт.

Всички пълни луни се издигат срещу слънцето. Това прави пълнолунието да изглежда пълноценно. Близо до точното време на този септемврийски изгрев, от която и да е част на света, Луната се издига приблизително на изток.

От Северното и Южното полукълбо ще намерите луната, която се издига все по-далеч и по-на север по протежение на източния ви хоризонт всяка вечер за следващата седмица. Не знаете кой път е на север? Няма проблем. Докато застанете обърнати на изток, северът е отляво.

От Северното полукълбо тези по-северни изгреви означават намалено време на закъснение между последователните лунни изгреви. В Южното полукълбо тези по-северни изгреви увеличават времето на забавяне между последователните лунни изгреви.

Вижте таблицата по-долу.

Тесният ъгъл на еклиптиката означава, че Луната се издига забележимо по-далеч на север от хоризонта, от една нощ до следващата. Така че, погледнато от северните ширини, няма дълъг период на тъмнина между залез и изгрев. Изображение чрез classicalastronomy.com.

Между другото, шест лунни месеца (пълни луни) от сега - на 21 март 2019 г. - ще бъде ред на Южното полукълбо да се насладите на пълнолунна реколта. По това време от цял ​​свят лунните изгреви на юг след пълната луна през март 2019 г. ще осигурят южни ширини с краткото време на закъснение между последователните лунни изгреви.

Не можете да получите достатъчно от реколтата Луна? Майк Кохеа засне видеото по-долу ... Луната на реколтата на 5 октомври 2017 г., изгряваща зад Стария светец на скайдите в Скиат, Масачузетс.

MikeCohea_HarvestMoon_TL от Mike Cohea: Мултимедиен продуцент на Vimeo.

Долен ред: От около думата на 24 и 25 септември 2018 г. - наслаждавайте се на здрач до зазоряване лунна светлина. Това е пълната реколта на Луната на Северното полукълбо и първата пълна луна на пролетта на Южното полукълбо.