Луна 1-ва четвърт и Регул 21 май

Тази вечер - 21 май 2018 г. - полуосветената луна от първата четвърт преминава 1, 5 градуса (3 лунни диаметра) северно от Регул, най-ярката звезда в съзвездието Лъв Лъв. Почти всички по света могат да използват луната, за да намерят звездата Регулус в тази нощ.

Просто потърсете луната на вечерното небе. Близката ярка звезда ще бъде Регулус.

Има малък шанс да сбъркате друга звезда за Регулус, защото Регулус е единственият ярък обект в рамките на камък на луната на 21 май. Все пак ще намерите две много по-ярки „звезди“ на небето на 21 май. Дълъг скок на изток (към посоката на изгрева) е планета, гигантски Юпитер. Това е вторият най-ярък звезден обект на небето през май. И най-яркият звездоподобен обект? Това би била Венера, сега седнала на запад привечер и рано вечер, залязвайки не след дълго слънцето.

Трябва да започнете да забелязвате луната в околностите на Юпитер, започваща около 25 май.

Луната достига своята полусветена фаза на първата четвърт на 22 май в 3:49 UTC (преведете по вашето време). Въпреки че първата четвърт луна се случва в същия миг по целия свят, часът се различава в зависимост от часовата зона. Тук, в часовите зони на Съединените щати, първата луна на четвърт идва на 21 май, в 23:49 EDT, 22:49 CDT, 21:49 MDT и 20:49 PDT. Първата четвърт луна изгрява около обяд и залязва около полунощ, както се вижда от цял ​​свят.

Искате ли да знаете точната фаза на Луната в момента? Натисни тук. Искате ли да знаете по кое съзвездие луната се движи точно сега? Натисни тук.

Диаграма на съзвездието Лъв чрез IAU. Еклиптиката изобразява годишния път на слънцето пред съзвездията на зодиака. Слънцето преминава пред съзвездието Лъв всяка година от около 10 август до 17 септември и има своята годишна връзка със звездата Регулус на или близо 23 август.

Без значение къде живеете по света, Луната винаги се движи на изток спрямо фоновите звезди (и планетите) на зодиака. Това е въпреки факта, че Луната и Регул се движат на запад през небето (като слънцето през деня) поради въртенето на Земята. Това движение на изток на Луната спрямо звездите на фона се причинява от орбитата на Луната около Земята. Започвайки тази вечер и през следващите няколко дни, можете да забележите орбиталното движение на Луната, докато тя продължава да пътува на изток от звездата Regulus.

Долен ред: Тази вечер - 21 май 2018 г. - първата четвърт луна се сближава със звездата Regulus, най-ярката звезда в съзвездието Лъв Лъв.